fredag 8 oktober 2010

Nu granskas alla M-topparna i Vellinge

Holm och Ljungman hade inte rätt till de omtalade semesterersättningarna. Det säger nu kommunrevisionen efter att ha tagit del av den granskning som revisionsfirman Ernst & Young har gjort.



Det som är lite anmärkningsvärt är att ordförande för Vellinge kommuns revision Bertil Nilsson (M), känner ett behov av att påpeka att det rådde politisk enighet om arvodena till toppolitikerna. Det låter på Bertil Nilsson som om han tycker att det är lite dåligt att inte fullmäktigeledamöterna hade satt sig in i det här lite bättre. Det kan man förvisso tycka, men frågan är varför inte han och hans kollegor i revisionen satte sig in i de här frågorna lite bättre? Det är först nu, efter det att inte revisionen, utan Sydsvenskan upptäckte att Göran Holm och Lars Ingvar Ljungman i åratal fått ut pengar utan att ha rätt till det; ja det är först nu som deras partikamrat Bertil Nilsson inser felet. Och han är ändå ordförande i revisionen. Som har till uppdrag att upptäcka sådana här skumraskaffärer.

"Vad gäller semesterersättningarna är det redan glasklart. Dessa strider helt mot nuvarande reglementen", säger Bertil Nilsson till Sydsvenskan. Om det nu är så glasklart (vilket jag absolut inte ifrågasätter), hur kommer det sig att kommunens revision inte kunnat upptäcka det tidigare? Holm och Ljungman har felaktigt fått semesterersättning utbetald sedan 1992. Det är ganska många år som revisionen har haft på sig att upptäcka det…

Nu ska i alla fall samtliga arvoden och ersättningar till de moderata toppolitikerna Göran Holm och Lars-Ingvar Ljungman samt till byggnadsnämndens Nils-Ola Roth och M-nämndens Carina Larsson utredas. Att det kommer att hittas mer är högst sannolikt när man tänker på alla konstigheter Sydsvenskan hittade under tiden före valet. Det var pension som Holm inte skulle ha haft och det var felaktiga reseräkningar. Det ska bli intressant att se vad som kommer fram nu.

Holm och Ljungman har i alla fall sagt att de ska betala tillbaka de senaste årens semesterersättning, men bara sedan 2007. Pengarna de fått innan dess släpper de inte!
"Det får kommunen ta på sig. Om inte vårt lönekontor vet regelsystemet och kan omtala det får de stå sitt kast", säger Holm till TV4. Det är märkligt med Göran Holm. Så ofta verkar han ha så svårt att skilja på sig själv och Vellinge kommun; han beter sig som om kommunen, hans kungarike, är en förlängning av honom själv. Men inte nu. När det handlar om pengar som rätteligen tillhör kommunen och inte honom, då är det kommunen, och lönekontoret, som får stå sitt kast. Det är faktiskt inte vidare snällt av Holm att lägga skulden på dem som arbetar på kommunens lönekontor!

[Sydsvenskan] [SVT] [Nyhetskanalen] [Trelleborgs Allehanda]

2 kommentarer:

Anonym sa...

Har några av de oegentligheter som upptäckts polisanmälts ännu?

Det torde handla om trolöshetsbrott, förskingring eller bedrägeri e.d.

Ansvaret borde falla tungt på kommunrevisorerna som under nästan två decennier uppvisat sådan inkompetens att inte upptäcka glasklara brott mot regelsystemet.

Dessvärre faller ansvaret än tyngre på kommunfullmäktige, som beviljat ansvarsfrihet, år efter år efter år.

tyckare i Vellinge sa...

Har faktiskt ingen aning om huruvida några av oegentligheterna har polisanmälts, men givetvis har du rätt i att det borde göras.

Visst faller ansvaret tungt på såväl kommunens revision som på fullmäktige. Absolut. Tror att problemet är att alltför många i olika skikt av Vellingepolitiken delat Göran Holms uppfattning att Göran Holm får göra som han vill…