måndag 11 oktober 2010

Intressant om SD som del av en global missnöjesvåg

Ännu en läsvärd och intressant artikel – Ian Buruma, författare och professor i demokrati och mänskliga rättigheter vid Bard College i New York, skriver i Sydsvenskan att Sverigedemokraternas framgångar inte är ett isolerat fenomen, utan en del av en global våg av missnöje med de etablerade politikerna.

Buruma varnar för den danska modellen, där ett liknande populistiskt nationalistiskt parti getts hela makten, men inget av ansvaret. Där har han en poäng. För visst är det så! Dansk Folkeparti styr och ställer, dikterar den politiska agendan och alla dansar efter Pia Kjaersgaards pipa. Måtte vi inte få en sådan situation i Sverige; att SD med ett partiprogram fyllt av främlingsfientlighet och unken människosyn skulle tillåtas styra den politiska dagordningen.

Buruma skriver också om behovet av invandring till Europa. Utan invandring kommer staterna i Europa aldrig att klara av att upprätthålla välfärden. Samtidigt uppmanar han Europas ekonomier att "bli mindre intrasslade i protektionistiska regelverk, så att invandrare lättare kan hitta jobb".

Det finns mycket av intresse i Burumas text. Bland annat påpekar han hur farligt det är att tro att världen blir säkrare av politiker som predikar faran med islam: "Slutligen måste människor övertygas om att det kommer att bli mycket svårare att skydda våra samhällen mot radikal och revolutionär islamistisk terror utan alla laglydiga muslimers stöd. Europa kommer inte att bli säkrare med politiker som hävdar att vi befinner oss i krig med islam. Tvärtom, deras inflytande kommer inte bara att göra livet mindre civiliserat utan också betydligt farligare."

3 kommentarer:

Alex de Large sa...

Vad i partiprogrammet anser du beskriver en unken människosyn och främlingsfientlighet? Eller du kanske inte har läst programmet?

Anonym sa...

Men vad bra då.

Då kanske vi kan få se en väl underbyggd kalkyl kring invandringens kostnader i Sverige? Det skulle ju bli jättebra konsekvenser för Sverige eftersom det tas emot mycket invandring.

En liten varning dock, eftersom vissa grupper pendlar kring 50-80% "arbetslöshet" blir det inte lätt att få det att gå ihop så man måste kanske anlita en ḱlimatforskare att frisera siffrorna....

//KM

tyckare i Vellinge sa...

@Alex de Large
Visst har jag läst SD:s partiprogram. Har du? Unken människosyn och främlingsfientlighet finns det gott om. Där står bland annat att SD låtit sig inspireras av "förra sekelskiftets svenska nationalkonservatism", och att den tidens nationalkonservatism stod för en mer än lovligt unken människosyn torde knappast någon tveka om… När det gäller främlingsfientlighet; vad sägs om kravet på "hög grad av etnisk likhet bland befolkningen"? Eller vad sägs om talet om att medborgarskap i princip ska vara förbehållet svenska medborgare, med vilket menas etniska svenskar eftersom det tar generationer att uppgå i en nation? Att låta det SD kallar icke-svenskar (med vilket menas människor med annan etnisk eller kulturell bakgrund) bli medborgare kan enligt SD:s principprogram leda till allvarliga kränkningar av den nationalistiska principen som SD hyllar och ser som avgörande för en stats välgång. Du, läs SD:s principprogram – det är inte speciellt svårt att hitta exempel på både främlingsfientlighet och unken människosyn – det är däremot svårt att hitta saker som tyder på någonting annat… Det tiosidiga principprogrammet är en hyllning till föråldrad nationalism som betraktades som unken redan för länge länge sedan.
@Anonym
Vad är det du försöker säga?