tisdag 12 oktober 2010

SD och traditionerna

Det är märkligt det där med Sverigedemokraterna och deras förhållande till traditioner. Så fort de får chansen talar de sig varma för alla tänkbara svenska traditioner, men när det inte passar finns det inga som är så snabba att bryta mot traditioner som Sverigedemokraterna. Den som vill hålla på traditionerna reser sig inte och går innan kungafamiljen har gått, och den som är mån om traditioner blir inte förbannad för att en biskop traditionsenligt talar om alla människors lika värde.

Nu är det traditionerna i Riksdagen (den svenska, så det borde väl handla om svenska traditioner?) som ska brytas: "Vi kommer inte självklart följa alla gamla traditioner i riksdagen", säger Johnny Skalin, ekonomiskpolitisk talesperson för Sverigedemokraterna till SVD. SD tänker minsann inte låta sig bindas av gammal praxis för omröstningsförfarandet när det gäller budgeten. SD gillar bara traditioner när det passar dem själva, i övrigt skiter de totalt i allt vad tradition heter.

[SVD]

5 kommentarer:

Erik, Sthlm sa...

SD måtte ha oklanderliga företrädare och politik, om den enda kritiken man kan rikta mot partiet måste bygga på lögner. Det var inte "allas lika värde" som fick en del sd-are att gå i protest, utan hyllandet av hotfulla, sd-hatande demonstrationer.

Sd värnar svenska kulturella traditioner för att de skapar en identitet kring vilket svenskar och assimilerade invandrare kan samlas och det ökar samhörighetskänslan, empatin och solidariteten i samhället.

Riksdagstraditioner fyller inte detta syfte så väger därför ganska lätt. Sd bygger på pragmatism snarare än dogmatism.

Underligt att en stockholmare ska behöva förklara dessa saker för en vellingebo.

Annika, Sthlm sa...

Precis Vellingebo. Jag slogs av precis samma sak! SD väljer antingen att vara "martyr" (som Erik, Sthlm visar prov på ständigt i alla bloggar han kommer åt) eller alternerar man detta genom att köra barnsliga protestaktioner. Att dessa två ställningstagande drar ner partiet till sandlådenivå verkar de inte ens har förmågan att komma på. SD; kamma er, snyt er och väx upp. Ni är i riksdagen nu.

Melmac sa...

Man kanske inte får länka till Youtube klipp här men detta måste bara ses: Appropå traditioner
http://www.youtube.com/watch?v=vwgR792Jkx4
Vi skrattade oss fördärvade!

Pelle sa...

Nu tycker jag ju att SD bara foljer det mandat de fatt av valjarna. De blev inrostade pa SIN politik.
Har nu riksdagen en sadan idiotisk o odemokratisk sak som kvittning kan man ju undra varfor vi ens rostar eftersom de etablerade partierna INTE foljer sitt mandat.

Nar det galler SDs uttag ur kyrkan verkar manga gnalla utan att veta vad som sas av biskopen. Det var en direkt anklagelse mot SD att tala om val av nagra riksdagsplatser och att det inte betydde nagot????
Vidare rent upproriskt och krigiskt att mena pa att roster kan tystna och tystas i kampen - alla med hjarna kan ju fatta den repliken. Om nu de etablerade pertierna ar demokratiska borde de alla demonstrera mot biskopens odemokratiska predikan.

tyckare i Vellinge sa...

@Erik, Sthlm
Jag tror att du missförstår mig om du tror att den enda kritik jag har mot SD handlar om deras utmarsch ur kyrkan. Jag har mycket mer kritik än så. Den främsta kritiken mot SD är att de som parti anser att människor är olika mycket värda beroende på etnisk och kulturell tillhörighet – tankar som väl harmonierar med SD:s rötter i nynazismen och vit-makt-rörelsen.

@Annika, Sthlm
Helt enig med dig! Samtidigt är frågan vad de ska hitta på om de frångår martyrskapet och de barnsliga protesterna? Jag är tveksam till om de klarar att agera på annat sätt.

@Melmac
Tack för länken. Här får du en tillbaka:
http://www.smp.se/nyheter/valet_2010/(2091729).gm
;-)
Det sorgliga är att hon faktiskt kom in i fullmäktige…

@Pelle
Jag vet exakt vad biskopen sa. Jag har läst hennes predikan och anser att hon på ett rakryggat sätt tog ställning för alla människors lika värde. Biskopens predikan var inte ett dugg "odemokratisk"; tvärtom den var i högsta grad demokratisk eftersom den tog ställning för en av demokratins grundsatser – alla människors lika värde! Om nu Jimmie och hans vänner inte gillade vad hon sa kunde man åtminstone ha förväntat sig att de respekterade att man inte reser sig och går innan kungafamiljen har gått!