tisdag 5 oktober 2010

Hurra för Eva Brunne!

Sverigedemokraterna lämnade Storkyrkan i protest mot att biskop Eva Brunne talade om rasism. Bra gjort Eva Brunne!

Hon talade om att det inte är värdigt en troende människa att göra skillnad på människor bara för att de kommer från olika länder. "Den rasism som säger att du inte är lika mycket värd som jag, att du ska inte ha samma rättigheter som jag, inte är värd ett liv i frihet, och detta av en enda grund — att vi råkar vara födda i olika delar av vår värld — det är inte värdigt en demokrati som vår att göra skillnad på människor".

Då reste sig Sverigedemokraterna och gick. "– Hon tog partipolitisk ställning och målade dåliga egenskaper på ett parti", sa SD:s Mikael Jansson när han hade lämnat kyrkan. "- Det var väldigt tydligt en attack mot oss", sa Åkesson. Ursäkta. Partipolitisk ställning? Attack mot SD? Att stå upp för alla människors lika värde är inte att ta partipolitisk ställning, utan det är att ta ställning för medmänsklighet. Det hedrar Eva Brunne att hon gjorde det! Fler borde följa hennes exempel.

Här finns hela Eva Brunnes tal. Det är fint tycker jag.

[DN] [SVD] [Expressen]
[Expressen] [Aftonbladet] [Sydsvenskan] [Dagen]

10 kommentarer:

Anonym sa...

"Han menade att biskopens tal var synnerligen olämpligt.

– Det var väldigt tydligt en attack mot oss, säger Åkesson och hänvisar till att demonstrationerna på Sergels torg i Stockholm på måndagen nämndes i talet. "

Det var kanske DET han protesterade emot?

tyckare i Vellinge sa...

Läs Eva Brunnes fina tal. "Igår kväll samlades många tusen människor i Stockholm och i olika delar av landet för att ge sin mening till känna. Ropa ut sin avsky mot det som gör skillnad på människor. Den rasism som säger att du är inte lika mycket värd som jag." – Det är knappast ett angrepp på SD. Kanske på deras människosyn, men den borde varje anständig människa göra sitt yttersta för att angripa eftersom den inte hör hemma i en demokrati där alla människor ska vara lika mycket värda!

Vellingbo som vill ha mer sa...

Bra gjort av SD.

Politiker har inget officiellt att göra i kyrkan... Staten och kyrkan skall vara skilda till 100%.

Bosse sa...

http://www.svenskakyrkan.se/default.aspx?id=638708
Läs hela talet! Vad sägs om detta?
” Igår kväll samlades många tusen människor i Stockholm och i olika delar av landet för att ge sin mening till känna. Ropa ut sin avsky mot det som gör skillnad på människor. Den rasism som säger att du är inte lika mycket värd som jag. Du ska inte ha samma rättigheter som jag. Du är inte värd ett liv i frihet. Och detta av en enda grund – att vi råkar vara födda i olika delar av vår värld. Det är inte värdigt en demokrati som vår att göra skillnad på människor. Det är inte möjligt för troende människor att göra skillnad på människor. Det är inte värdigt människor att göra skillnad på människor. Här räcker det inte att vi ger några hundra människor mandat att föra vår talan. Här har vi ett gemensamt uppdrag. Och om någon tystnar eller tystas i kampen för människovärde, måste vi se till att också stenarna ropar. Vi gör det med Guds hjälp.”
Dessa demonstrationer var riktade mot SD.

tyckare i Vellinge sa...

@Bosse
SD hävdar om och om igen att de inte är rasister (inte för att det är många som tror dem, men det är i alla fall vad de säger). Hur kan då ett tal som är mot rasism vara en attack mot SD? Det brister i logiken.

Melmac sa...

Fanatastiskt löjligt gjort att tåga ut ur kyrkan! Men SD vill ju ha publicitet och hela svenska massmedia går på det.

Jag läste också talet och kunde inte finna något som hade med SD att göra utan ett tal som många andra. Att demonstrationerna var emot SD, ja det kanske de var, men jag tror inte det var det som var tanken när hon blandade in det i talet.

Däremot kan jag tycka det är komiskt att kyrkan talar om allas lika värde, när man en gång i tiden själv förföljde oliktänkande. Men, de kan väl ändra sig de också.

Kanske fler kan......vem vet?

Bosse sa...

Tyckare i Vellinge:
Har du sett demonstrationerna? Det är plakat som är riktade direkt mot SD! De skanderar "ner med Jimmie Åkesson"

tyckare i Vellinge sa...

@Melmac
Löjligt, ja där håller jag med dig. Visst var det löjligt och dessutom ett rejält brott mot etiketten. Lite märkligt att företrädare för ett parti som säger sig måna så himla mycket om svenska traditioner väljer att bryta mot etiketten i samband med Sveriges Riksdags högtidliga öppnande :-).

@Bosse
Plakat riktade mot SD? Jaha, det kanske det fanns, men det var framförallt en demonstration mot rasism och det var det biskopen talade om. Eva Brunne höll en fin predikan mot rasism och för alla människors lika värde. Det tog SD som ett angrepp …

Genom sitt agerande i dag avslöjar de sig. De avslöjar sig som de rasister de är. Ingen behöver längre lägga energi på diskussionen om huruvida SD är ett rasistiskt parti eller ej. Visst är de det – annars hade de aldrig tagit åt sig av biskopens fina predikan om alla människors lika värde.

Ciceron Citron sa...

http://politisktinkorrekt.info/2010/10/05/sverigedemokrater-lamnade-storkyrkan

http://politisktinkorrekt.info/2010/10/08/goran-skytte-riktar-skarp-kritik-mot-biskopens-uttalande

tyckare i Vellinge sa...

Politiskt inkorrekt är en rasistblogg med tydliga kopplingar till Sverigedemokraterna – inte en trovärdig källa.

Jag gillade Eva Brunnes predikan.