torsdag 14 oktober 2010

Jag gillar fortfarande Erik Ullenhag

I går kväll debatterade Erik Ullenhag med Jimmie Åkesson i Aktuellt. Jag är nu ännu mer övertygad om att Ullenhag kommer att göra ett fenomenalt jobb som integrationsminister. Han meddelade att han vill fokusera på insatser för att snabbt få invandrare i arbete och snabbt komma i gång med svenskundervisning. Utmärkt. Men vad jag gillar med Erik Ullenhag är att han inte går med på att debattera på SD:s villkor. I stället står han rakryggad upp för en svensk tradition av öppenhet och tolerans; han betonar att det är svenska värden som vi ska vårda. Jag kan bara instämma! Även jag vill känna stolthet över mitt land och jag blir också stolt över att vi här ger människor på flykt undan krig och förtryck en fristad. Erik Ullenhag är faktiskt en riktig liberal, till skillnad från hans partiledare Björklund som gör det ena populistiska utspelet efter det andra.

I debatten ville Jimmie Åkesson inte svara på exakt vilka anhöriga till invandrare det är han anser inte ska få komma hit. Att SD vill minska anhöriginvandringen kraftigt, det berättade han mer än gärna. Han vill ha det som i Danmark… Men vilka människor det är han vill ska tvings leva sina liv ifrån varandra det ville han inte säga. Handlar det om äkta makar, föräldrar och barn eller syskon? Det undvek han att tala om.

Erik Ullenhag talade om behovet av arbetskraftsinvandring, eftersom vi har en allt äldre befolkning och dessutom har brist på vissa yrkeskategorier. Det bemötte Jimmie Åkesson med ett försök att skrämma svenska löntagare; arbetskraftsinvandring skulle vara detsamma som lönedumpning. Åkesson gör sitt yttersta för att få människor att tro att arbete är någon slags ändlig naturresurs, som riskerar att ta slut om för många ska vara med och dela. Så ser den ekonomiska realiteten inte ut, och ibland undrar jag om inte Jimmie Åkesson också är medveten om det. Men olika former av skrämselpropaganda ses kanske som ett effektivt sätt att mobilisera stöd för SD:s invandrarfientliga politik? Läs gärna vad Ullenhags partikamrat, Carl B Hamilton skriver på sin blogg om ekonomi och invandring.

Jag har tidigare uttryck den oro jag känner för att vi här i Sverige ska vandra samma väg som de har gjort på andra sidan sundet; att de främlingsfientliga tillåts få stort inflytande över den politiska dagordningen. Just nu tror jag att Erik Ullenhag är en av dem som kan bidra till att stoppa en sådan utveckling.

Hela debatten i gårdagens Aktuellt finns att se på SVT Play. Ungefär tio minuter in i sändningen finns den:
http://svtplay.se/v/2191789/aktuellt/13_10_21_00

[DN] [Expressen]

9 kommentarer:

Anonym sa...

Det säger sig självt att invandringen måste begränsas kraftigt, och de som är komna hit nu måste avvisas! Sverige har inte räd längre och detta leder bara till segreration! INGEN blir gladare av det.

tyckare i Vellinge sa...

Som du säkert förstår är jag inte alls överens med dig. Jag tycker att du har fel.

Anonym sa...

Javisst fortsätt då att ta in massvis med invandrare men då kan ju du hjälpa dem och betala uppehälle åt dem.Vi är många som lessnat på att massvis med miljarder läggs på nysvenskarna medans man samtidigt stramar åt dem sociala trygghetsnäten här i sverige. Arbetslösheten stegrar sig hela tiden och nästan 30 procent av ungdomarna är arbetslösa! Behöver vi då arbetskraftsinvandring??? Vore det inte bättre att satsa mer pengar på utbildning och bidra med finansiellt stöd till svenska ungdomar som vill utbilda sig inom "bristyrkena" och även skapa fler utbildningsplatser inom dessa sektorer?! Vi ska fixa jobb åt invandrarna medans vi inte ens kan göra det åt dem som bor här? Helt galet...

tyckare i Vellinge sa...

Absolut. Vi hjälps alla åt. Det är det som är poängen. Du vet, solidaritet och medmänsklighet… Sedan talar Ullenhag även om att fokus ska skifta från omhändertagande till att folk snabbare ska komma ut på arbetsmarknaden så att så många människor som möjligt ska kunna ta hand om sig själva. Det tycker jag låter bra.

Du skriver att ni är många som har lessnat. Vet du vad? Vi är många andra som också har fått nog! Nog av att människor som du envist hävdar att allt ont beror på invandring och invandrare. Detta eviga skuldbeläggande av människor med annan bakgrund.

Du skriver att vi inte behöver någon arbetskraftsinvandring; att svenska ungdomar i stället ska få finansiellt stöd för att utbilda sig inom de bristyrken som finns. Hur menar du? Vi har ett fullt fungerande studiemedelssystem och avgiftsfria universitet i det här landet. Den som känner för att utbilda sig inom något bristyrke, exempelvis dataingenjör eller distriktssköterska, kan väl göra det? För övrigt feltolkas ofta statistiken om just ungdomsarbetslöshet. I statistiken "döljer sig" en hel del heltidsstuderande. Läs här: http://www.dn.se/debatt/problemet-med-arbetslosa-ungdomar-ar-overdrivet-1.1135041

Anonym sa...

Självklart skall vi hjälpa människor har inte påstått något annat heller.Men 100000 människor per år trots att vi har en väldigt hög arbetslöshet just nu tycker jag är oförsvarbart. Jag har ett stort hjärt och främjar för solidaritet och medmänsklighet men även där måste man sätta en gräns vare sig man vill eller inte. Jag vet att vi har avgiftsfria universitet , men många drar sig för långa utbildningar p.g.a kostnaden för studielån och dyl. Något som invandrarna ofta får bidrag till för att snabbare intigreras. Tror knappast att dem som ofta inte ens har någon inkomst när dem kommer hit måste ta studielån?! Vi har även en väldigt stor konkurrens om studieplatserna och jag tror att med hjälp av finansiellt stöd med kanske en extra studiestödsslant och att satsa mer pengar på skolorna och öka studieplatserna på just dem utbildningarna säkert skulle öka intresset för dessa bristyrken. Det kostar många 10-tals miljarder kronor om året att fortsätta ta in så mkt invandrare som vi gör idag och en begränsning skulle ge oss mer pengar att satsa på t.ex vården, där stora nerdragningar gjorts på många ställen i landet! Äldre får undermånlig mat och får knappt komma utanför dörren över huvud taget. Sedan att Alliansen vill ge ekonomiska lättnader för företagare som anställer invandrare istället för svenskar tycker jag är helt horribelt! Detta kommer precis som SD sa att främja lönedumpningar för svenskar för att dem ska kunna konkurera med dem billigare invandrarna! Solidaritet i all ära men även där måste man sätta gränser för vad som är ekonmiskt försvarbart. Vi gör ju redan det i äldrevården och sjukvården för oss som bor där så därför hindrar väl inget för att vi faktiskt även gör det genom att begränsa invandringen.Vi kan hellre lämna ekonomisk hjälp och skicka hjälparbetare till deras hemländer för att bara ta hit dem löser ju inget igentligen. Då måste vi ju tömma hela stater i sånna fall och det tror jag inte ens är möjligt...

tyckare i Vellinge sa...

1) Fint att vi är överens om att vi ska hjälpa människor på flykt.
2)Arbete är inte en begränsad resurs. Fler människor leder till fler arbetstillfällen eftersom det då finns fler människor som behöver sjukvård, köper smågodis, lär sig måla akvarell, behöver sophämtning och så vidare.
3) Restriktiv invandringspolitik leder inte till låg arbetslöshet. Se på Finland som exempel. Trots låg invandring har de en arbetslöshet som är jämförbar med Sveriges. I augusti i år var Finlands arbetslöshet aningen större än Sveriges (enligt Eurostat).
4) Restriktiv invandring leder inte till att pensionärer får bättre mat eller att vi får bättre sjukvård. Ta en titt på hur många med utländsk bakgrund det är som jobbar inom äldreomsorgen till exempel – utan dem hade det kanske varit svårt att se till att alla fick mat över huvud taget.
5) Nej man kan inte skaffa sig en universitetsutbildning med hjälp av bidrag bara för att man är invandrare. Om man lät vissa arbetslösa ungdomar få bidrag medan de skaffade sig en universitetsutbildning, vore det inte en liten smula orättvist mot alla andra som studerar med hjälp av studielån? Eller vill du att alla (eller i alla fall alla svenskar) ska få bidrag för studier i stället för att ta studielån? Det skulle nog bli väldigt dyrt… Du skriver att "många drar sig för långa utbildningar p.g.a kostnaden för studielån och dyl.". Men, får man inte skylla sig själv då? Är det inte ett fritt val att skaffa sig utbildning?
6) Nej vi ska inte "tömma hela stater" men vi ska ta emot människor som kommer hit och söker asyl, när de är på flykt undan krig och förtryck. Det ska vi göra eftersom vi är människor. Det handlar om medmänsklighet och solidaritet.

Ciceron Citron sa...

Hjälpa människor på flykt? Av de 1,3 miljoner PUT (permanent uppehållsstillstånd) som utfärdats sedan 1980 var bara 5% flyktingar enligt FN:s Genève-konvention. Förra året var det ännu färre än så.

Det är alltså, på det stora hela, INTE flyktingar som kommer hit. 95% visar inte ens upp ID-handlingar (de kastas, då de behövs för att ta sig hit).

SD vill däremot hjälpa verkliga flyktingar i närområdet, genom att satsa mer pengar på FN:s flyktingorgan UNHCR.

Läs Julia Ceasars krönikor, en svensk journalist som skriver under psuedonym pga det usla debattklimatet i Sverige.

http://snaphanen.dk/2010/04/18/kronika-sverige-sjunker-som-en-sten/

http://aktualia.wordpress.com/julia-caesar

tyckare i Vellinge sa...

Att SD skulle vilja hjälpa de verkliga flyktingarna är bara dumheter. Det är en av alla dessa propagandaramsor som Åkesson & co. rapar upp om och om igen, för att försöka framstå i lite bättre dager. Majoriteten av de asylsökande som kommer hit är människor som flytt för sina liv. Tyvärr är det så att Svensk flyktingpolitik har blivit allt hårdare, vilket gör att det i dag avvisas många människor som går fasansfulla öden till mötes då de tvingas härifrån.

Vad en anonym människa på diverse osmakliga rasistbloggar skriver övertygar knappast om motsatsen.

Anonym sa...

Du är så lurad!
Serige behöver ingen arbetskraftinvandring.

Sverige tar emot flest "flyktingar" per capita i Europa.

Samtidigt monteras välfärden ner, speciellt i invandrartäta städer då staten hela tiden måste skjuta till statsbidrag. Enligt ditt resonemang så skulle ju Malmö och Södertälje ha massor med jobb extra!

Kolla Affes statistikblogg. Kolla BRÅ om överrepresentation vid grova brott. Vakna upp!