tisdag 12 oktober 2010

Nazistbarn i Höllviken

I helgen blev medlemmar av den judiska församlingen som besökte sin kursgård i Höllviken trakasserade av ett tjugotal ungdomar. Bland besökarna på kursgården fanns många små barn som skrämdes av trakasserierna.

Det handlar om ungdomar i 13- 14-årsåldern som kastade ägg mot väggar och fönster, skanderande "Heil Hitler",”judesvin” och ”judejävlar förstör Höllviken”. Det handlar om barn. Barn i Höllviken som ger sig ut och beter sig som om de är medlemmar i Hitler Jugend! Fy sjutton, jag blir mörkrädd.

Att det här i kommunen finns problem med intolerans, främlingsfientlighet och antisemitism är ingen hemlighet. Det känner även politikerna till. Redan 2003 antogs en handlingsplan mot nazism i kommunen. I början av 2010 gjordes en extra satsning på värdegrundsarbete i skolorna; just för att man var medveten om att det finns problem här i kommunen. Jag hoppas att politikerna inser att den satsningen inte räckte utan att det behövs ett fortsatt, intensivt arbete med värdegrundsfrågor i Vellinges skolor.

[Sydsvenskan] [Sydsvenskan] [Skånskan]

7 kommentarer:

Anonym sa...

Det sägs att barnen var från Malmö?

Hur som helst kan det ju inte vara SD-barn; de barnen hyllar ju Israel!

Så var står vi nu; faller kommunen sönder?
Debatten har ju varit så hård att huspriserna faller och befolkningen inte ökar längre!

F.ö. - bort med komministern i Skanör!

Melmac sa...

Det är tragiskt och rent ut sagt för jävligt när sånt här händer. Det spelar ingen roll om det är judiska barn, muslimska barn, barn över huvud taget eller vuxna för den delen med, det ska inte få lov att hända. Jag hoppas verkligen att dessa ungar hittas och att föräldrarna får ta sitt ansvar här. Det är ingen annan än föräldrarnas ansvar!

Sen ska detta ändå tas upp i skolorna. Det ska diskuteras, visas filmer om både nazismens framfart och sovjet-kommunismens järngrepp av östeuropa. Inget av detta får glömmas bort och gömmas undan. Båda dessa ideologier bygger på samma sak: Våld och förtryck av oliktänkande. Den egna rasen är alltid den främsta.


Helt ärligt, är jag förvånad att det hände, med tanke på att nazist problemen vi hade i Vellinge för ett antal år sen verkar ha försvunnit. Men det kan ju tyvärr också vara så att den bara har flyttat in i stugan och inte syns utåt.

Vellinge behöver ju knappast mer negativ publicitet i form av sånt här skit. Det sköter våra folkvalda stolpskott så bra. Man får ju bara hoppas att ungdomarna faktiskt inte hör hemma i Vellinge kommun.

tyckare i Vellinge sa...

@Anonym
I dagens Sydsvenska kan man läsa att i alla fall en del av barnen var från Vellinge. Deras beteende var vidrigt oavsett var de kommer ifrån. Samtidigt; att de ropade "judejävlar förstör Höllviken" tycker i alla fall jag tyder på att de var härifrån. Varför skulle ungar från Malmö bry sig om huruvida Höllviken blir "förstört" eller ej? Hur som helst hoppas jag att polisen tar dem med det snaraste!

Att ungarna inte har SD-sympatier är jag inte alls lika säker på. Vad jag har sett så kan intoleransen hos SD:s anhängare slå åt alla håll. Även om det finns en del i partitoppen som är väldigt pro-israeliska så finns allt en hel del antisemitism bland gräsrötterna.

@Melmac
Jag är enig med dig. Det är fruktansvärt tragiskt! Tror att du kan ha rätt i att nazistproblemen bara flyttat in i stugorna.

Visst är det föräldrarnas ansvar, men inte bara. Jag ser nog att även skolan har ett ansvar. I skolans läroplan finns tydliga krav på att skolan ska arbeta med värdegrundsfrågor och alla människors lika värde – när något sådant här händer har även skolan misslyckats och måste intensifiera sitt arbete.

Melmac sa...

Visst har skolan ett ansvar och i förlängningen styrande politiker. Men det är först och främst föräldrarna som har huvudansvaret. Vi kan inte själpa över uppfostran till lärarna, den måste vi sköta själva. Har inte ungarna en syn av alla människors lika värde, hur ska då skolan kunna bygga vidare på det?

SD-barn? Fan vad löjligt. Spelar väl ingen roll vilket parti föräldrarna röstar på, det ska inte få hända ändå.

I den åldern påverkas man lätt av en (eller flera) mer dominerande och "cool" kille. Om han sen kommer från Malmö, Vellinge eller någon annan stad spelar mindre roll. Påverkas gör man i den åldern. Skulle inte förvåna mig om det visar sig att majoriteten är ungar till helt vanliga familjer utan några nazi-symaptier där barnet helt enkelt har hamnat i fel sällskap.

Jag vet själv hur det var, man hade vissa kompisar som man hade jävligt kul med, men man visste att de inte uppförde sig som man skulle. Visst har jag själv plockat plankor av en badhytt för att göra en mysig brasa av på stranden, snott cyklar etc. Men inte fasen var mina föräldrar nazister eller kriminella eller alkoholister för det. (Har själv en far som drog från Tyskland under WWII för att han inte ville ställa upp på det som pågick och hade dessutom judiskt påbrå)

Man ska givetvis ta detta med största allvar och ta tag i det med en gång, vi vill inte ha ett litet ny-nasse gäng som drar runt byarna igen. Men jag reagerar på att så fort någonting händer i Vellinge numer så ska det hängas ut i media på så sätt att det pyrande Vellinge-hatet (framförallt på SDS kommentarssidor) får ännu mer syre till elden. Hade detta hänt i Malmö hade ingen lyft ögonbrynet eller ens bemödat sig med att kommentera det i SDS trots att det tyvärr sker oftare där. Det är tråkigt att det ska vara så. Det borde skrivas mer om vad som är positivt och vad som görs i kommunen som är bra.

Ett exempel är den fantastiskt fina renoveringen av Falsterbogårdens daghem. Allting nytt och fräscht. T.o.m. nya leksaker. Tummen upp!

tyckare i Vellinge sa...

Även om föräldrarna har ett huvudansvar så måste "vi andra"; skola, politiker och vi som bara är en del av samhället i övrigt också ta ansvar. Framför allt eftersom föräldrar ibland, av olika anledningar, misslyckas. Det finns de som misslyckas med att ge sina barn sunda människovänliga värderingar trots att de kämpar, och sedan finns det de som misslyckas utan att ens ha vare sig försökt eller velat. Det finns alla varianter. Men om inte skola och politiker tar ansvar, för att arbeta med alla barns värdegrund, är det ju vi alla gemensamt som får ta effekterna av de fall där föräldrarna misslyckats. Därför tycker jag att det också är skolans ansvar. I en idealvärld skulle givetvis alla föräldrar ha både vilja och kapacitet att uppfostra sina barn så att dessa förstår alla människors lika värde och vikten av att behandla sina medmänniskor med respekt. Men tyvärr lever vi inte i en sådan idealvärld, och därför får vi ta ett gemensamt ansvar.

SD-barn? Jag får erkänna att jag faktiskt inte funderade på föräldrarnas partisympatier, utan på ungarnas…

Jag vet inte, men visst finns det en skillnad i att rycka plankor från en badhytt eller stjäla en cykel och att skrika Heil Hitler och judesvin? För mig finns det en skillnad. En stor sådan. Jag tycker inte att en uppeldad planka är i närheten av det som hände här i helgen. Men visst kan det handla om ungar som har hamnat i fel sällskap och som försöker vara coola. Men det är ändå någonting som är allvarligt fel när det tar sig sådana uttryck.

Instämmer i att det finns det som är fantastiskt fint här i kommunen också. Men det är ändå så att alla olika konstigheter som våra politiker hittat på genom åren färgar omgivningens bild av Vellinge, och det är kanske inte konstigt. "Borgmästaren" med kedjan om halsen, samme borgmästare som ibland lekt "kung av Vellinge", skyhöga politikerarvoden som det dessutom visar sig nu, att det har fuskats med och sist men inte minst moderatledningens intensiva motstånd mot att ta emot flyktingar. Jag förstår till fullo att folk på annat håll har en negativ bild av Vellinge. Förhoppningsvis kan det ändras nu när Vellingemoderaterna har mindre makt, och när partier som är positiva till att Vellinge ska vara en del av Sveriges flyktingmottagning har fått en starkare ställning. Jag hoppas att folk, i alla fall på sikt ska få en bättre bild av vår kommun som faktiskt är väldigt fin på många sätt!

Fredrik sa...

Kan muslimska barn vara "nazister"? Isåfall har du rätt i beskrivningen i din rubrik om vilka gärningsmännen var.

tyckare i Vellinge sa...

Fredrik – om du sitter inne med information om exakt vilka de skyldiga barnen är tycker jag att du ska kontakta polisen så att du kan bistå dem i deras arbete. I annat fall tycker jag att du ska hålla truten.