söndag 3 oktober 2010

Vad håller ni egentligen på med?

Snälla rara ni där uppe i Stockhom, ni som sitter i riksdagen, ni som bestämmer, kan ni inte vara så väldigt snälla och kliva ur sandlådan och inse att det är allvar nu. Det finns inte tid för tjafs och ömma tår nu, utan nu måste ni ta lite ansvar. För landet och demokratin. Det är dags nu.

Före valet skrek ni er blå i er iver att visa vem som var bäst på att lova att aldrig någonsin ge SD någon makt. Mona Sahlin sa bland annat så här: "Därför är beskeden så tydliga från vårt rödgröna regeringsalternativ. Vi ger aldrig Sverigedemokraterna inflytande – aldrig någonsin, aldrig någonstans, aldrig någon gång! Och det gäller också passivt inflytande." Det sa hon på Socialdemokraternas jobbkongress i oktober 2009. Det lät fint.

Björn von Sydow var tydlig han; han ställde inte upp som talmanskandidat eftersom han inte ville riskera att bli vald med stöd av SD. Klok man den där von Sydow. Det skulle onekligen ha smakat illa att sitta där som talman; ditsatt med hjälp av SD. Men skam den som ger sig, eller vad i allsin dar man nu ska säga om det som nu har hänt. Socialdemokraterna plockade raskt fram en annan kandidat till talmansposten – Kent Härstedt. Härstedt tycker själv att han skulle vara synnerligen lämplig som talman. Bland annat för att han som skåning är van vid Sverigedemokrater.

Alliansen håller ihop på sin kant och vill inte leka med några andra. På andra sidan sitter de rödgröna och surar men vill, trots att de inte lyckats leka speciellt bra tillsammans, ändå bara leka med varandra. Och mitt i sandlådan sitter alla Sverigedemokraterna och är jätteglada för de ska nämligen få bestämma vem som ska väljas till talman i morgon! Att de skulle få ett avgörande inflytande redan så där direkt, hade de nog inte ens i sin vildaste fantasi vågat hoppas på, men nu blir det alltså så.

Ett radikalt högerpopulistiskt parti ska alltså få bestämma. I Sveriges riksdag. Det tycker jag inte alls om.

Visst kan jag förstå att de rödgröna inte vill lägga sig platt och erkänna sig besegrade i dag och varenda dag som komma skall under de närmaste fyra åren. Visst kan jag förstå att de vill och måste bedriva opposition. Men det går inte att både ha kakan och äta upp den. Så sägs det i alla fall. Det går inte att driva opposition som rödgrön allians och hindra Sverigedemokraterna från att få inflytande. Ska Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet bedriva opposition måste de göra det som tre enskilda partier med egna hjärtefrågor. De måste var och en för sig förhandla med den borgerliga minoritetsregeringen i hopp om att då och då få igenom en och annan fråga som tack för stöd i andra frågor; så att det blir möjligt för alliansen att regera i stället för att det blir SD som får bestämma. För det är ju så det blir om de rödgröna envist och tjurskalligt håller ihop i alla väder, utan att inse att även de bästa vänner ibland måste enas om att gå skilda vägar. För att det är bäst så. Håller de ihop och envisas med att hela tiden lägga fram sitt gemensamma alternativ, ja då får vi en politisk verklighet där SD får bestämma precis allt. Hela tiden. En samling nationalistiska tokdårar, med stöd av blott dryga 5% av väljarna, får all makt. Så vill i alla fall inte jag ha det.

Så snälla snälla Sahlin, sluta envisas med att bedriva opposition tillsammans med dina kompisar från valkampanjen. Ni hade kul tillsammans men det är över nu. Och snälla snälla Reinfeldt – hitta ett sätt att komma överens med andra än dina vanliga kompisar ibland. Lek med en och annan röd eller grön lekkamrat ibland.

Så att vi som bor i det här landet ska slippa styras av Jimmie Åkesson. För det vill vi inte. I alla fall inte ungefär 95 % av oss.

[SVD] [DN] [DN] [Sydsvenskan] [Sydsvenskan]

7 kommentarer:

Anonym sa...

Precis så. Du har sagt allt som behöver sägas om detta. Utom möjligen att det spelar ju föga roll vem som är talman, han påverkar egentligen inte politiken Så varför då ställa till med detta förödmjukande apspel?

Pappan sa...

Men håll med om att det är rätt kul ändå. Ur ett karmaperspektiv, liksom. Ödets ironi, som det heter på vanlig svenska. Svinhugg går i gen. Efter ett helt års MASSIV mobbing och förtal tycker jag att de gott kan ha detta. Invektiv som högerpopulistisk, främlingsfientligt o s v var ju ändå bara en del av kampanjen. SD är ett ungt men socialkonservativt mittenparti, ungefär som den klassiska socialdemokratin innan 1968. Så det är nog bara att andas och leva på!

Pappan

tyckare i Vellinge sa...

@Anonym
Talmannen kanske inte påverkar politiken speciellt mycket, utan har mest en symbolisk roll. Men det väcker obehag om den nyvalda riksdagens första beslut ska fattas av Sverigedemokraterna. Och sedan ska där sitta en talman i fyra år. Ditsatt av SD.
@Pappan
Jag har väldigt svårt att se det roliga i situationen. Du och jag har uppenbarligen inte samma typ av humor. "Socialkonservativt mittenparti"? Förlåt? Du och jag har uppenbarligen inte samma uppfattning om var mitten ligger heller …

Illwill sa...

Vellingetyckaren: kan bero på att Pappan vet vad han snackar om och du tror på det 7-klövern och media påstår?

Hans jämförelse mellan SD:s politik och det Socialbidragsdemokraterna en gång hade är inte helt åt skogen, faktiskt rätt korrekt.

SD är inte ett högerextremt parti på något sätt, om man ser till deras politik. Skulle man se till deras historia så påstår vissa (mindre intelligenta, du lär gilla dem) att SD är högerextremt pga vad de kom ifrån. Problemet är dock att t.ex (S) har en betydligt brunare historia än SD, eller hur? För det vet du väl om, lilla snutten? Nog har du läst det i Aftonbladet? Eller hur?

Oavsett så är det skoj att SD får lite att säga till om, förhoppningsvis visar de under denna period att de minsann sköter jobbet i riksdagen betydligt bättre än 7-klöverns politiker (läs: de låter bli att smeta ner varandra med avföring, det är väl i stort sett det enda kravet för att göra ett bättre jobb) så att de kan fördubbla stödet 2014.

Samtidigt så hoppas jag att de förvandlar Vellinge till det nya Landskrona så även tyckare blir berikade och inser hur världen ser ut, utanför Vellinge.

:)

Jonny sa...

@vellingetyckaren: Det fungerar inte så att SD "fattar beslut" i Riksdagen. SD har bara 20 ledamöter av 349 i Riksdagen. Alla partier får föreslå vad som helst. Sedan vinner det förslag som majoriteten av ledamöterna röstar på. I praktiken betyder det att SD kan lägga fram ett eget förslag, men ingen av de övriga 329 ledamöterna lär rösta på deras förslag.

Melmac sa...

Altså jag fattar inte!
Om jag sitter o lägger ett förslag så är det väl rätt ointressant om det är en kommunist, Sosse, folkpartist eller SD-anhängare som röstar för mitt förslag? Det är väl ändå förslaget i sig som är det viktigaste?
Skulle de innan nämnda lägga ett förslag som är bra och har en revlevans spelar det väl heller ingen roll vem som lägger det, det är återigen förslaget som är det som är viktigast och bör stödjas om det överensstämmer med ens egna tankar.
Kommunist- och SD-förslag som är extrema var och en på sitt håll lär ju ändå inte få något brett stöd, så vad är problemet?

Oavsett vad man tycker om SD's politik så är det patetiskt det som pågår just nu. Ingen av blocken vill ha stöd av SD men båda kommer att få det någon gång under mandatperioden och klart som korvspad kommer motståndaren anklaga de andra för att vara rasistiska och fiska i grumligt vatten p.g.a. SD-stödet. Barnrumpor är vad det är!

Dessutom har vi haft människor i riksdagen som tycker/tyckte att Stalin var en hyvens kille och att kommunismen är en fin idé, så varför inte ha en motpol nu då? Det är så jävla rumsrent att vara kommunist men att vara nationalist är fult. Det är ett jävla hyckleri!

Ska det vara på detta viset kan vi lika gärna höja spärren så både V och SD trillar ur (Och säkert fler) så kanske det kan bli lite ordning i den svenska stora sandlådan som kallas Riksdag.

tyckare i Vellinge sa...

@Illwill
SD är visst högerextremt. Öppna öronen och lyssna på vad otäckingarna säger.
@Jonny
Jo, om två block strå emot varandra och vägrar hitta någon form av samarbete utan väljer att lämna avgörandet till de 20 SD-ledmöterna – då lämnar de andra partierna beslutet åt SD.
@Melmac
Att det som händer just nu är patetiskt – det kan jag hålla med om. Dock tror jag att det skulle gå alldeles utmärkt för en minoritetsregering att regera utan att ge SD politiskt inflytande, men det förutsätter att den rödgröna alliansen ger upp sitt hopplösa projekt och börjar driva opposition som tre enskilda partier. Då får SD ingen politisk makt (och det var vi faktiskt ungefär 95% av väljarna som ville – att de inte skulle få något inflytande alltså) och de rödgröna oppositionspartierna skulle faktiskt kunna få gehör för en och annan tanke då och då.