torsdag 21 oktober 2010

Lästips om ett allt kallare Sverige

I Sydsvenskan i dag skriver Per Svensson utmärkt om hur det blir allt kallare i Sverige; om hur det rasistiska våldet följer samhällsklimat. På 90-talet spred lasermannen skräck, och nu misstänker polisen att han har en efterföljare i Malmö. Då hade vi Ny Demokrati. Nu har vi Sverigedemokraterna. Det är otäckt.

Gellert Tamas som skrev boken "Lasermannen – en berättelse om Sverige" säger till DN att dagens samhälle liknar lasermannens.

[Sydsvenskan] [Sydsvenskan] [DN]

4 kommentarer:

Anonym sa...

Såg att du taggat ditt inlägg med Sverigedemokraterna. Hur kommer det sig? Tror du att det är en SD-are som skjutit?

tyckare i Vellinge sa...

Jag vet faktiskt ingenting om den skyldige, mer än att det verkar som om denne ogillar invandrare. Vilket förvisso är någonting han har gemensamt med SD:s företrädare.

Jag är dock helt övertygad om att SD har bidragit till ett försämrat samhällsklimat. På samma sätt som Ny Demokrati gjorde på 90-talet.

Karl sa...

Du har inte läst nåt av samhällsforskningen kring mångkultur antar jag? Mångkultur orsakar nämligen ett kallare samhällsklimat.

Att påstå att SD skulle vara orsaken är absurt, den utvecklingen har pågått i årtionden, långt innan SD fanns, och har många fler delar än främlingsfientlighet. SD är mest av allt ett symptom, inte en orsak.

Ska man vara krass realist så kommer främlingsfientlighet aldrig att försvinna. Det är på flera vis inbyggt i vårt psyke att vara det. Det har visat sig vid studier att en majoritet av av alla människor har rasistiska tendenser och preferenser. Men dom flesta av dom är inte själva medvetna om det.

Det man kan göra är att minska konsekvenserna av det, dvs att inte bygga mångkulturella samhällen.

Men det är väl roligare att sitta på höga hästar och fördöma sina medmänniskor än att faktiskt göra något åt saker...

tyckare i Vellinge sa...

Jo jag har faktiskt läst en hel del aktuell samhällsforskning. Kanske betydligt mer än du kan ana.

Att säga att vi ska undvika rasism genom att undvika mångkulturella samhällen är som att säga att vi ska hejda alkoholism genom att totalförbjuda alkohol. Eller att vi ska minska antalet döda i trafiken genom att sluta köra bil.

Vad sägs om att jobba för att människor lär sig att alla är lika mycket värda oavsett var vi kommer ifrån? Rasism är ingenting nytt. Det håller jag med om. Det innebär väl inte att vi ska acceptera rasismen?