torsdag 28 oktober 2010

Attacken mot judiska församlingen i Höllviken

De som har hävdat att ungdomarna som för några veckor sedan attackerade medlemmar i den judiska församlingen i Höllviken inte var från Vellinge, utan var från Malmö inresta muslimer, kan lyssna på P1 morgon från i morse: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1650&artikel=4136075

Där framgår att ungdomarna går i en skola här i kommunen. Där finns även ett inslag där Carina Larsson medverkar. Hon säger att Vellinge kommun nu måste satsa ännu mer på arbete mot främlingsfientlighet. Jag hoppas innerligt att hon menar det. Att det betyder att det tillskott som skolorna fick med extrapengar till just värdegrundsarbete inte var en tillfällig satsning, utan att det kommer en fortsättning.

En sak jag har funderat på när jag hört om erfarenheter från olika skolor runt om i kommunen, är varför arbetet med värdegrundsfrågor, mot främlingsfientlighet, börjar så sent? På flera skolor verkar det som om det är SO-lärarna på högstadiet som håller i det, och att det är först då, i sjuan, som det kommer i gång. Varför finns inte dessa viktiga frågor med redan tidigare?

1 kommentar:

JohannaV sa...

Det verkar som om Vellinge kommun tar antisemitism på allvar till skillnad från i Malmö.

Enligt Sydsvenskan är Jud. församlingen nöjd med hur Vellingeskolan har agerat: föräldramöten, enskilda samtal med föräldrarna och deras minderåriga barn etc. Andra ageranden mot de minderåriga förövarna som jag inte minns nu.

Du kan faktiskt vara stolt över att va' Vellingebo. Åtminstone försöker man gå till roten av det onda i det här fallet.