torsdag 7 oktober 2010

Kan Staffan Danielsson inte sitt eget partis historia?

Den centerpartistiska riksdagsledamoten Staffan Danielsson anser att biskop Eva Brunne gjorde fel. Inte när hon predikade mot rasism, utan när hon hänvisade till de demonstrationer mot rasism som hållits eftersom dessa enligt Danielsson var "vänsterarrangemang". Detta går att läsa på SVD:s Brännpunkt.

Staffan Danielsson ägnar sedan större delen av sin text åt att slå mot vänstern i allmänhet och mot Lars Ohly i synnerhet. Om Ohly kan man säga mycket, men det ska jag inte göra här; annat än kanske konstatera att ju fortare han och hans parti inser att hans tid som partiledare är över ju bättre är det. Både för hans parti och för oss andra.

När det gäller vänstern i allmänhet orerar Danielsson över dess mörka förflutna. Om samarbetet med kommunistdiktaturerna i Östeuropa, och om vänsterns bristande känsla för demokrati. Som om Vänsterpartiets åsikter om tolerans och demokrati inte är värda någonting eftersom deras historia inte är fläckfri nog. Så sant så sant, Vänsterpartiet har en inte alltför snygg historia, men vilket parti har det? Inte Danielssons eget Centerparti i alla fall:

"Som en nationell uppgift framstår den svenska folkstammens bevarande mot inblandning av mindervärdiga utländska raselement samt motverkande av invandring till Sverige av icke önskvärda främlingar", stod att läsa i Centerns partiprogram från 1933. Förvisso var det här en tid då de här tankarna fanns på alla möjliga håll, men tongångar som dessa var utan tvekan extra gångbara inom bonderörelsen, där de antidemokratiska strömningarna var starka. Den som vill ha ett senare exempel på Centerns inte alltid fläckfria förflutna, kan alltid minnas Sven-Olle i Sjöbo.

Knappast något parti har ett alldeles fläckfritt förflutet. Det viktiga är vilka partier som i dag vill arbeta för alla människors lika värde och mot rasism. En demonstration mot rasism borde alltid ses som positiv av demokratiskt sinnade individer i en demokrati, oavsett eventuell partifärg på arrangörerna. Men visst vore det väl fint om fler borgerliga partier ordnade demonstrationer mot intolerans och främlingsfientlighet. Det kanske vore någonting för Staffan Danielsson?

2 kommentarer:

Erik, Sthlm sa...

Ett problem är att ordet rasism har missbrukats så mycket som ett slagträ för att tysta invandringsskeptiker att det har förlorat sin ursprungliga betydelse och verkar kunna betyda lite vad som helst som passar för stunden. Det gör det ju tyvärr också svårare att ta ställning för en manifestation mot rasism, såvida den inte tydligt definierar exakt vad som är och inte är rasism.

tyckare i Vellinge sa...

Visst är det ett missbrukat ord numera. Se bara på hur Staffan Danielsson, precis som många andra i dag, i sin text använder det märkliga ordet "åsiktsrasism". Vad är det? Att människor förtrycks för sina åsikter är fruktansvärt, men det har ingenting med rasism att göra. Men det är svårt att se Sverigedemokraternas hätska utfall mot muslimer som annat än just rasism.