fredag 24 september 2010

Vilket år är det egentligen?

Är det verkligen år 2010? Man kan fundera ibland. Ibland undrar jag om jag hastigt och lustigt hamnat i en tidsmaskin och förflyttats bakåt i tiden. Här i Vellinge råder det ingen brist på kvinnliga liberaler men de kan inte ta plats i politiken på samma villkor som de manliga liberalerna, eftersom de känner att de har fullt upp med barn och familj. Den som berättar detta är Henrik Thorsell, ordförande för Folkpartiet i Vellinge, i en intervju i Sydsvenskan härom dagen.

Att det på något vis skulle handla om vilka frågor Folkpartiet driver tror Henrik Thorsell inte: "Nej, hade det handlat om våra frågor hade vi haft fler kvinnor är män, för vi driver väldigt familjenära frågor, om barnens och familjens situation och traditionellt humanistiska frågor. Därmed säger jag inte att kvinnor inte är intresserade av tekniska frågor."Det var ju väldigt fint att han la till det där om att kvinnor kan vara intresserade av tekniska frågor. Annars hade vi kanske trott att kvinnor, i Sverige år 2010, bara är intresserade av hem och familj. Inget fel i att vara intresserad av frågor som rör barn, men många av oss inbillar oss att i dessa moderna tider är det något som intresserar oss alla; män som kvinnor. Att det inte längre är en specifikt kvinnlig domän.

Att kandidera till kommunfullmäktige har kvinnorna i alla fall inte tid till. Av Folkpartiets åtta mandat i kommunfullmäktige kommer endast ett att besättas av en kvinna. Det är ganska uselt av att parti som säger sig vurma för jämställdhet. Men det kanske är skillnad på folkpartister i allmänhet och folkpartister i Vellinge? Precis som moderater i Vellinge på många sätt skiljer sig rätt rejält från moderater i andra delar av landet. Vellingmoderaterna känns på något vis inte alls lika "nya" som andra moderater. De känns mer "gamla".

Men hör och häpna, när Fp:s platser i nämnderna ska fördelas kommer hälften att gå till kvinnliga folkpartister! Det ska bli spännande att se, men jag har svårt att tro det innan jag har sett det.

Jag som trodde att Folkpartiet var ett parti som hade jämställdhet högt upp på agendan hade nog fel. I alla fall när det gäller Folkpartiet i Vellinge.

Inga kommentarer: