tisdag 21 september 2010

Märklig analys

Lars-Ingvar Ljungman tänker inte avgå självmant. Det säger han till Skånskan. Ja det var ju knappast förvånande; att han skulle bita sig fast i kommunhuset kommer inte som någon överraskning.

Ljungmans analys av varför Vellinemoderaterna gjort ett katastrofalt dåligt val är minst sagt märklig. Han tycker att det varit för mycket fokus på annat än partipolitik. Frågan är vad han menar med det. Eller egentligen är det väl ganska lätt att gissa. Det handlar om den senaste tidens skriverier om de pengar han själv och Göran Holm plockat åt sig utan att ha rätt till dem. Och givetvis har han säkert rätt i att detta har påverkat valutgången. Självklart! Men det är ett bra märkligt sätt att resonera; det är inte det faktum att han själv och hans kollega Holm har betett sig fel som är problemet, utan det är att fokus förskjutits från sakpolitiken. Att de avslöjats helt enkelt!

Sedan tror han också att debatten om boendet för ensamkommande flyktingbarn i Hököpinge har bidragit. Där har han med all säkerhet rätt, samtidigt som han har hur fel som helst!
"Sverigedemokraterna har fått mycket röster i det området. Det är säkert en del väljare som tycker att vi vek ner oss i den frågan.", säger Ljungman till Skånskan. Visst har han rätt i att debatten kring flyktingboendet påverkade valutgången, men han tänker alldeles bakvänt. Som en av många väljare i kommunen som, mycket på grund av debatten kring flyktingboendet i Hököpinge, lagt min röst på ett av de flyktingvänliga partierna känner jag mig lite förolämpad av Ljungmans uttalande.Vi är många som valde ett flyktingvänligt parti eftersom flera ledande moderater (bland annat Lars-Ingvar Ljungman och Carina Holm) skämde ut vår fina kommun genom sitt flyktingfientliga uppträdande när debatten rasade som värst! Vi som valt ett flyktingvänligt alternativ är alltså många fler än de som, kanske på grund av att M "vek ner sig i frågan", lagt sin röst på de rasistiska Sveridemokraterna!

36,1% av oss väljare i Vellinge valde ett av de flyktingvänliga partierna i kommunvalet. "Bara" 5.8% valde SD. Det tyder knappast på att väljarkåren var missnöjd med hur ni tvingades vika er för partiledningens krav på att ni skulle uppföra er civiliserat, utan snarare på att vi är många i den här kommunen som vill se en human flyktingpolitik i Vellinge!

Det här gäller även väljarna i Hököpinge-Gessie. FP, S, MP och Nya Listan fick tillsammans 33% av rösterna i kommunvalet där! De fyra partier som öppet deklarerat att de är för att Vellinge ska ha en human flyktingmottagning även av vuxna människor på flykt, fick knappast så många röster för att Vellingemoderaterna övergett sin (eller i alla fall tillfälligt tvingats överge) invandrarfientliga politik! SD fick i Hököpinge-Gessie 12,9%.  Så visst finns det väljare som valde att stötta extremhögern, men de är inte alls lika många som de som valde flyktingvänligt! Tänk på det Ljungman, när du kastar ur dig anklagelser om var i kommunen de flyktingfientliga (enligt dig) bor! I går var det väljarna i Östra Grevie du gav dig på och i dag de i Hököpinge. Vilken kommundel ska drabbas i morgon?

Inga kommentarer: