tisdag 21 september 2010

Vem röstar på SD?

Här i Vellinge röstade 1285 personer på Sverigedemokraterna i kommunvalet. Ännu fler, 1541 personer, röstade på SD i riksdagsvalet. Jag undrar vilka de är och varför de valde att lägga sin röst på ett invandrarfientligt parti på yttersta högerkanten. Känner jag några av dem? Finns det bland människor just jag känner, individer som går runt och sympatiserar med SD:s hatiska åsikter? Det är inte lätt att veta, men det är svårt att låta bli att fundera över.

Den traditionella bilden av SD-sympatisören är en ung outbildad arg man. Nu visar det sig att den bilden inte är helt sann, utan mest har byggt på gissningar. Eller gissningar och gissningar, det är kanske så att det är de unga obildade argsinta männen i SD-kretsarna som hörts och synts mest. Nu finns dock undersökningar som visar att SD inte i första hand hittar sina sympatisörer bland unga utan bland medelålders. Dessutom stämmer det inte att det mest är män som röstar på SD, utan bland väljarna finns en rätt jämn könsfördelning. Bland de som företräder partiet dominerar dock männen stort.Bland de yngre väljarna överväger faktiskt kvinnorna! Däremot stämmer det att Sverigedemokraterna över lag är lågutbildade. Utbildning är alltså det främsta botemedlet mot intolerans och rasism. Kanske inte direkt någon nyhet, men intressant att det bekräftas.

Oavsett om de är gamla eller unga, kvinnor eller män, så undrar jag om de som lagt sin röst på SD verkligen är medvetna om vad de röstat på. Att de har lagt sin röst på främlingsfientlighet och intolerans och att mycket av det de har fått sig itutat från SD inte alls är sant. Sverige håller inte alls på att "islamiseras", utan de flesta muslimer i Sverige är, precis som de flesta kristna, sekulära. SD kommer inte att bidra till en minskning av brottsligheten eftersom de tänker alldeles knasigt. SD hävdar att brottslighet beror på invandring, vilket inte alls är sant. Forskningen visar i stället att det finns ett samband mellan kriminalitet och sociala problem. De sociala problem som finns i samhället har SD inga idéer om hur de ska åtgärdas. Inte ett dugg. SD:s analys bygger på att om man bara minskar invandringen så blir allt jättebra. Förutom att det är osmakligt som sjutton att resonera på det viset så är det inte sant! De har helt enkelt hittat på samband som inte finns för att kunna mobilisera stöd för sin främlingsfientliga agenda. Läskigt värre, men förhoppningsvis genomskådar väljarkåren det här. Kanske att väljare på en del håll redan gjort det? I Landskrona som var Sveriges starkaste fäste för SD efter förra valet har SD gått mycket kraftigt tillbaka i det här valet! Kanske att en del av de som röstade på SD i förra valet har börjat genomskåda bluffen?

Jag kan inte låta bli att fundera över de unga kvinnor som finns bland SD:s väljare. Sveridemokraterna är ett människofientligt parti i allmänhet, och kvinnofientligt i synnerhet. Bland idéerna hos de som nu kommer in i riksdagen finns bland annat att skrota alla satsningar på jämställdhetsarbete i skolor och förskolor. Jämställdhet är ingenting som SD vurmar för. Tvärtom. Hur kan unga kvinnor rösta på ett sådant parti?

Vad de Sverigedemokrater som nu kommer in i fullmäktige här i Vellinge egentligen vill är svårt att säga. Ja förutom att de är fientliga mot invandrare då. Det har de knappast dolt. Om jag inte har alldeles fel så är kvinnan som i början av det här klippet står och skriker en av de som stod på SD:s kommunlista här i Vellinge:



Läskig tanke att vi ska den sortens intoleranta människor i kommunfullmäktige nu. Fast å andra sidan, när man tittar på vilken politik Vellingemoderaterna fört under många år kanske skillnaden inte blir så stor. M i Vellinge har haft samma främlingsfientliga politik som SD och M har ju förlorat rejält.

Nu efter det här valet stärks de demokratiskt sinnade krafterna i fullmäktige, de som värnar om tolerans och alla människors lika värde. Vi får försöka glädjas över det och inte bara var dystra över att SD nu gör sitt intåg i fullmäktige i Vellinge kommun.

1 kommentar:

Pio sa...

Jag googlade idag på vem röstar på Sd och hittade hit. Sd är Sveriges tredje största parti dagens datum, jäkligt skrämmande!
Några av de som röstade på Sd i senaste valet är mina kollegor, en man 55+, två tjejer som idag är 25 en till tjej som är 30+.
Tycker om dessa människor i allmänhet men har just därför så svårt att förstå att de röstade på detta parti!
Deras svar på varför de röstade på Sd är att det är för mycke invandrare som inte gör någonting, att vi (Sverige) tar in för mycke,det var enda anledningen....och jag tror de flesta andra röstar så!