onsdag 29 september 2010

Jag håller inte med Olle Schmidt

Har andra svenska politiker något att lära av Torkild Strandberg? Det tror i alla fall Europaparlamentarikern Olle Schmidt (FP).

Torkild Strandberg är det folkpartistiska kommunalrådet i SD-fästet Landskrona där SD i årets val minskade från förra valets 22,26 % i kommunvalet till 15,82 %. Folkpartiet fick 2006 stöd av 22,47 % av de röstberättigade i Landskrona, medan de i år stöddes av 29,97 %.

Vad beror SD:s tillbakagång och FP:s framgångar på? Kan det faktum att Torkild Strandberg tagit till sig en hel del av SD:s frågor vara en del av förklaringen och är det i så fall en bra väg att gå?



"Jag tror det har haft effekt att vi behandlat dem som vilka politiker som helst", säger Torkild Strandberg till Sydsvenskan. I samma artikel hittar man även följande:
"I kommunvalet 2006 röstade nästan var fjärde Landskronabo på SD. Och Torkild Strandberg skäms inte för att ett parti som hans vänner i Stockholm kallar rasistiskt har fått inflytande i den gamla skånska varvsstaden.
– Självklart, allt annat vore ett demokratiskt övergrepp, säger han."

Nej det vore inte ett demokratiskt övergrepp! Demokrati handlar om oändligt mycket mer än om att majoriteten ska bestämma. Demokratin är inte bara en process utan den ska också ha ett innehåll, ett demokratiskt innehåll där grundprincipen om alla människors lika värde är central. Att samarbeta med ett parti som inte delar den människosyn som är central i vår demokrati är inte demokratiskt. Däremot har det uppenbarligen gett Torkild Strandberg fler väljare, men det är en helt annan historia.

Jag tycker inte alls att Torkild Standberg är skyldig att tala med och lyssna på SD bara för att de fick det stöd de fick. I Norge är Fremskrittspartiet långt mycket större än vad Dansk Folkeparti är i Danmark, men till skillnad från sina danska kollegor vägrar de andra norska partierna att samarbeta med de främlingsfientliga. Och i vilket land är det som det främlingsfientliga partiet fått störst inflytande över politiken? Ja inte är det i Norge, trots att väljarstödet är långt mycket större där än vad det är i Danmark där den islamfientliga retoriken i dag genomsyrar politiken helt.

Jag håller inte med Olle Schmidt. Tvärtom tycker jag att andra svenska politiker ska tänka sig väldigt noga för innan de följer Torkild Strandbergs exempel.

[HD om Fp och SD i Landskrona]

Inga kommentarer: