onsdag 29 september 2010

Knappt är valet över innan SD får bestämma

Miljöpartiet säger att de ska komma överens med Alliansen i frågor som rör invandring, arbetskraftsinvandring och asylfrågor. I går meddelade Mona Sahlin att Fredrik Reinfeldt vill se ett brett samarbete kring asyl- och flyktingpolitiken. Jaha, varför det? För att Sverigedemokraterna inte ska få inflytande i denna viktiga fråga. Men fanns risken att de skulle få det? Knappast, eftersom SD står så väldigt långt i från de andra partierna just när det gäller synen på invandrare. Visst finns det skillnader i hur partierna vill att svensk asylpolitik ska se ut, men i jämförelse med vad SD vill så står de andra ändå väldigt nära varandra eftersom de delar samma grundsyn.

"Det är en mycket viktig signal att skicka, både internt i riksdagen och ut brett till svenska folket, att vi tänker inte försätta oss i en situation som danskarna gjorde, där det var just de frågorna som de främlingsfientliga partierna fick inflytande över, sade hon." Nej det var inte alls så det gick till! Det var genom att andra partier förde upp Pia Kjaersgaards frågor på dagordningen och successivt tog till sig hennes och hennes anhängares synsätt; det var så de främlingsfientliga i Danmark fick inflytande.

Genom en bred uppgörelse partierna emellan i en fråga där de etablerade partierna egentligen inte står så långt ifrån varandra, gör man just detta. Man gör Sverigedemokraternas enda fråga till viktigare än vad den är. Man för upp den orimligt högt upp på den politiska agendan. Precis som Jimmie Åkesson vill.

I stället för att enas i en fråga där man redan i stort sett är överens, kanske alliansen och de rödgröna borde samarbeta i frågor där det finns reell risk att SD får inflytande? Varför inte börja med talmansvalet? Som det ser ut nu finns risk att Fredrik Reinfelt måste söka stöd hos SD för att få igenom sin talmanskandidat.

[DN] [SVD] [SVD] [Aftonbladet]

Inga kommentarer: