fredag 17 september 2010

Valfrågan som försvann

Vi som bor i Vellinge har i våra brevlådor fått en tjock "tidning" från moderaterna i Vellinge (den vi nu vet att Vellingebostäder och Serkon varit med och sponsrat). Den handlar om hur bra Vellingemoderaterna tycker att de är, och uppmanar oss att ge dem förnyat förtroende. Det står om näst intill alla frågor man kan tänka sig. Skola, omsorg, kultur, idrott och byggande. Där finns moderater av alla sorter som man kan välja mellan. En hel bilaga presenterar ett urval av unga moderater för den som händelsevis är sugen på att kryssa en sådan. En sak har alla dessa moderater gemensamt; ingen av dem nämner ordet flyktingmottagning. Det är som om den frågan inte existerar.

Hur kan flyktingfrågan inte vara en valfråga? Vi som bor i Vellinge har knappast glömt hur Ljungman och Larsson uppträdde när det stormade som mest kring Malmö stads transitboende för ensamkommande flyktingbarn i Hököpinge. Vem har glömt hur den moderatstyrda ledningen kämpade för att slippa undan? Vem har glömt Ljungmans uttalanden om cirkus? Vem har glömt anblicken av Carina Larsson som stirrade in i tv-kamerorna och sa "kan vi stoppa det så ska vi göra det"?

Göran Holm, mannen som lanserat Vellingemoderaternas invandrarfientliga politik (ständigt med hänvisning till olika underliga hittepå-anledningar), han var bortrest och missade det mesta av turbulensen. Men det gör inget, vi vet vad han tycker ändå.

M-nämndens ordförande Carina Larsson (moderat så klart - precis som alla andra som har något att säga till om i Vellinge) har en blogg på kommunens hemsida. Där berättar hon om allt bra hon tycker att hon gör. Ibland svarar hon på frågor från sina läsare/väljare. Fast bara vissa frågor. Andra, speciellt de som handlar om kommunens flyktingmottagning, låter hon bli att svara på. För ett tag sedan frågade hon sina läsare vilka som var deras viktigaste valfrågor. Det var fint. Så gör en politiker som vill veta vad väljarna tycker. Problemet var bara att det bland bloggläsarna fanns folk som inte alls tyckte som hon. Bland annat var det flera stycken som undrade var Vellingemoderaterna egentligen står i flyktingfrågan. Det ville Carina Larsson inte svara speciellt ingående på.

Frågan dök sedan upp i kommentarer till fler av hennes inlägg. Till exempel här och här. Det mest utförliga svar hon ger på sin blogg är att de arbetar med att fullfölja det avtal som finns och att de inte gjort något annat ställningstagande än så i flyktingfrågan.

Några dagar efter det att hon skrivit att de inte gjort något annat ställningstagande tvingas hon trots allt ta ställning under valdebatten i Höllviken. När moderatorn gav tre alternativ flyktingmottagning, bara ensamkommande barn eller ingen flyktingmottagning alls och de olika partiernas representanter helt enkelt fick resa sig upp för sitt alternativ kunde hon knappast vägra. Alltså reste hon sig upp för alternativet bara ensamkommande barn.

Carina Larssons partikamrat Lars-Ingvar Ljungman försöker när han någon gång får frågan hävda att flyktingfrågan inte är en valfråga, utan numera en del av kommunens verksamhet. Det sa han bland annat i Sydnytt den 24 augusti.



Ungefär en minut och femtio sekunder in i klippet hör man honom berätta det. Att flyktingfrågan inte längre finns med på den politiska agendan eftersom den är en del av kommunens verksamhet! Men hur underligt låter inte det? Men skolan då? Och äldreomsorgen? Och fotbollsplanerna? Är inte det delar av den kommunala verksamheten? Innebär det att allt detta är bortplockat från den politiska agendan? Naturligtvis inte! Det är ju den kommunala verksamheten vi ska ta ställning till. Hur vi vill att den ska se ut och vilka vi vill ska ha ansvar för den.

Vi som vill att Vellinge kommun ska bli en kommun vi slipper skämmas för, en kommun dit människor som flytt undan krig och förtryck ska vara välkomna; ja vi har fyra partier att välja på på söndag: Folkpartiet, Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Nya Listan. Det fick vi lära oss av Sydsvenskans valdebatt i Höllviken. Övriga partier ansåg att kommunen ska ta emot ensamkommande flyktingbarn, men inga andra flyktingar. Ja inte Sveridemokraterna förstås. Med den unkna människosyn de har ville de naturligtvis hålla fast vid moderaternas gamla människorfientliga totalnej till flyktingar. Hoppas att vi är tillräckligt många kloka människor här i kommunen för att hålla dessa extremistiska mörkermän och -kvinnor borta från kommunfullmäktige.

I alla fall, moderaterna undviker flyktingfrågan genom att hävda att nu finns ett avtal och sedan finns det inte mer att tala om. Det avtal som finns handlar bara om ett fåtal barn, och det löper snart ut. Sedan finns inget avtal, och vad som händer då vet vi väldigt lite om!

Varför vill då inte moderaterna tala om flyktingfrågan. Antagligen för att det är en fråga de bara kan förlora på. Säger de sig vara för en fortsatt flyktingmottagning kan de förlora väljare till Sverigedemokraterna och skulle de säga nej till att teckna ett nytt avtal med migrationsverket; ja då förlorar de de kloka människornas röster. Att moderaterna bara kan förlora på att tala flyktingpolitik finns ett intressant inslag om här

Förhoppningsvis kommer vi att vara tillräckligt många som tar ställning för ett humant flyktingmottagande, även i Vellinge, och därmed röstar på S, FP, MP eller Nya Listan. Det vore skönt att i framtiden slippa skämmas över sin hemkommun.

Inga kommentarer: