onsdag 26 januari 2011

Rasister på nätet

Att det finns gott om rasister på nätet är knappast nytt, men dagens DN Debatt är ändå skrämmande och intressant läsning. 

I DN finns även ett par repliker på Åkessons osmakliga text från i går. EU- och demokratiminister Birgitta Olsson talar om för Åkesson att han har dålig koll på vad som händer och sker. Den handlingsplan mot terrorism han efterfrågar finns redan och den kartläggning av våldsbejakande islamism han är ute efter; ja den har redan gjorts. Hon skriver även att våldsbejakande extremism finns i fler former än Jimmie Åkesson tycks tro. Bland annat i vitmaktmiljön. Till skillnad från Åkesson anser hon att all form av våldsbejakande extremism ska bekämpas.

Centerns Helen Törnqvist skriver i sin replik att Åkessons särlagstiftning inte hör hemma i Sverige. Precis som Birgitta Ohlsson anser Helen Törnlöv att all form av terrorism ska bekämpas.

4 kommentarer:

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Mattias sa...

några basala fakta: vi har aldrig haft en fri omodererad debatt i Sverige innan internet och kommentarsfälten öppnades upp! det är mycket viktigt att förstå. all tidigare debatt har varit granskad och modifierad av fackmän. det som idag uttrycks och som ser förskräckligt ut är de människors texter som aldrig tidigare kommit till tals, dels för sitt innehåll dels för sin form. det är lätt att man glömmer det, men vi skulle ha haft samma resultat för 15, 25 eller 55 år sedan om "vem som helst" skulle ha fått uttala sig.

Stefan sa...

Hur läste du artikeln du länkar till?

Det finns inte alls någon handlingsplan mot terrorism, tvärtom deltar Birgitta Ohlsson i gruppen som ska se till att vi (äntligen) får en sådan. Tyvärr kommer den nog inte innehålla några vettiga åtgärder, men det är en annan fråga.

Det Åkesson (och även jag faktiskt) vill se är hur utbrett stödet för islamism och terror är bland unga muslimer. De undersökningar Ohlsson hänvisar till; Säpos och Forum för levande historias, mätte hur många islamister som kan tänka sig att aktivt delta i eller stödja terrorism respektive allmänna attityder - inte ett ord om synen på terrorism eller våld. Tror du mig inte så kan du läsa frågorna här: http://www.levandehistoria.se/files/frageformular.pdf

Därmed inte sagt att nätrasismen är harmlös, tvärtom så är den helt klart oroande.

bloggo sa...

Vellinge säger du att du bor i? Ja, då har man råd med naiva åsikter, eftersom Vellinge inte direkt är känt för att vara särskilt mångkulturellt.

Vi kanske borde byta plats du och ja, en vecka eller så, så kanske du skulle ändrat åsikt sedan? Det är lätt att hylla mångkulturen på avstånd...