Det ser ut som om Göran Holm tänker lämna de kommunala bolagen. I dag är han styrelseordförande i kommunägda Vellingebostäder, Vellinge exploaterings AB och Vellinge koncern AB.
"De kommunala bolagen kommer jag nog att lämna över", säger Holm till Sydsvenskan. Än så länge är det oklart hur det blir med Sysav där han i dag är styrelseordförande, och dessutom medlem i styrelsen för ytterligare sex bolag som helt eller delvis ägs av Sysav. Det Holm vet att han inte vill släppa är ordförandeskapet i Business Region Skåne AB, som är ett marknadsbolag ägt av region Skåne och kommunförbundet Skåne.
"I Business Region Skåne AB vill jag vara kvar som styrelseordförande. Det bolaget är min baby. Under det finns ytterligare fyra bolag. Där finns inga politiker i styrelserna. Bara proffs från näringslivet", säger Holm till Sydsvenskan. Vad då, gillar han inte att sitta i styrelser med politikerkompisarna? Är det roligare med proffs från näringslivet? En sak är i alla fall säker; som ordförande i Business Region Skåne ser han ut att få göra en del kul saker. Nu ska han till exempel få åka till Kina, för att på världsutställningen i Shanghai marknadsföra Skåne. Det låter onekligen skojigare än att gå på styrelsemöte i Vellingebostäder. Fast vem vet, de kanske brukar hitta på kul saker i de kommunala bolagsstyrelserna också? Det är inte lätt att veta eftersom insynen är väldigt liten.
Att Holm lämnar de kommunala bolagen i Vellinge tror i alla fall jag är bra. Det finns en kandidatuppsats i ekonomi som är skriven av studenter vid Lunds universitet. Den handlar om de kommunala bolagen i Vellinge. Uppsatsen heter "Kommunal ägarstyrning – Hur bedrivs den i praktiken?". Uppsatsförfattarna har jämfört hur kommunen som ägare styr bolagen i Eslöv respektive Vellinge. Slutsatserna de kommer fram till är att de både kommunerna valt olika vägar, bland annat eftersom de prioriterar olika. I Eslöv sätts demokratin främst medan Vellinge prioriterar effektiviteten. Bland annat står det så här i slutsatserna: "Eslöv har en väldokumenterad ägarstyrning som till stora delar följer de rekommendationer som finns kring ämnet. Vellinge har valt en annan väg och sprider sina mål och visioner via en personunion." Med personunion menas Vellingespecialiteten att det är en liten grupp människor som sitter i alla bolagsstyrelserna. Dessa personer sitter även i kommunstyrelsen. Så gott som all makt är alltså koncentrerad till ett litet fåtal individer. Det står även så här i uppsatsen: "Den informella miljön i Vellinge som utvecklats ur den stabila politiska majoriteten påverkar relationen mellan VD och ordförande. Denna är betydligt tätare än i Eslöv och även tätare än hur de beskrivs i teorin."
Att Vellinge prioriterat effektiviteten framför demokratin är knappast förvånande när man tittar på hur Holm i övrigt styrt sitt kungadöme. Göran Holms attityd har i mångt och mycket varit att han gör som han vill. Har eventuella regler varit i vägen så har han struntat i dem, eller ändrat på dem. Det senaste exemplet är avslöjandena kring förvaltningschefen Garnå och hennes badhytt. När hon löneförhandlade med Göran Holm 2006 ville hon ha en badhytt som löneförmån. Eftersom hon inte är skriven i Vellinge eller har någon fastighet i Vellinge tillät inte kommunens regler det. Det struntade Holm i. Han hade för avsikt att ändra reglerna, men hann inte. "Är det nu en av våra mest framgångrika förvaltningschefer som inte är kommuninvånare och hon vill ha förmånen att ha en badhytt, då får man ändra reglerna. Det är ju enkelt", säger Göran Holm till Sydsvenskan. Om det är samma attityd han haft (vilket väl är troligt?) när han informellt och effektivt styrt över de kommunala bolagen, kan vi nog alla föreställa oss att det döljer sig ett och annat i dessa. Att Holm nu lämnar styret för bolagen är en välgärning. Risken är väl bara att hans sätt att styra har satt så djupa spår i den politiska kulturen i Vellinge att även hans efterträdare, vem det nu blir, kommer att fortsätta på samma sätt. Det vill säga styra enligt devisen "jag vet alltid bäst och gör som jag vill i alla lägen".
När det gäller Garnås badhytt rullar historien vidare. När Holm blev avslöjad skyllde han på Ljungman. Ljungman hävdade att det var för sent att ta ifrån Garnå badhytten. Sedan försökte de få tekniska nämnden att ändra badhyttsreglerna härom dagen, vilket nämnden inte alls ville göra. Nu har Sydsvenskan kollat med juridisk expertis och det visar sig att Ljungman har fel. Ljungman tar då till det som verkar vara Vellingepolitikernas sista utväg – han skyller på Gert Åberg: "Jag var inte med när Ann-Christine Garnå och Göran Holm förhandlade men jag utgår från att vår personaldirektör Gert Åberg var involverad som sakkunnig". Sydsvenskan har inte kunnat nå Gert Åberg, men frågan är om Åberg bryr sig så mycket. Han går snart i pension och han har som så många andra i toppskiktet i Vellinge ett riktigt förmånligt pensionsavtal.
[Sydsvenskan] [HD] [Sydsvenskan] [Sydsvenskan]
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar